PYÖRÄN LUKON VALINTA

4.5.2022 I Riikka Kojo

Miten valita pyörään sopiva lukko

Alkanut aktiivisempi pyöräilykausi nostaa vuosittain ilkeän piikin pyörävarkaustilasoihin. Suurimmilta harmeilta voi onneksi välttyä kiinnittämällä huomiota oikeanlaisen lukon valintaan, lukon kiinnittämiseen sekä turvallisella säilytyspaikan valinnalla.

Lue vinkkimme pyörän lukon valintaan.

Lukon valinta

Osassa pyöristä on kiinteä runkolukko. Tämän lisäksi pitkäkyntisten touhuja hidastamaan pyörä kannattaa kiinnittää myös toisella irrallisella lukolla. Irrallisia lukkoja on tarjolla useita eri malleja: U-lukosta vaijerilukkoihin, taittolukkoihin ja ketjulukkoihin.

Ketju-, vaijeri- ja taittolukkojen etuna on, että pyörän saa helpommin kiinnitettyä useampaan eri kohteeseen ja pidemmän ketjun tai vaijerin voi kiepauttaa pyörän molempien renkaiden läpi. Ketju- ja vaijerilukot voi ajon ajaksi kierittää vaikka satulatolpan ympärille. Taittolukkoja varten on olemassa pyörän runkoon kiinnitettävä teline. Varkauden estämisessä pelkkä vaijerilukko ei kuitenkaan ole turvallisin lukkomalli.

Pyörävarkauksilta suojaa parhaiten jämäkkä, paksusta metallista tehty U-lukko. Sitä on hankala saada voimapihdeillä poikki ja sen katkaiseminen vaatii varkaalta järeämmät työkalut, joiden kuljettaminen herättää enemmän huomiota. U-lukon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota, että lenkkiosa on riittävän suuri, jolloin pyörän saa helpommin lukittua kiinteään kohteeseen. U-lukko kulkee ajon aikana pyörän runkoon kiinnitettävässä telineessä. Oiva yhdistelmä onkin vaijerilla varustettu U-lukko, jolloin lukon ja pyörän rungon voi kiinnittää kiinteään kohteeseen ja vaijerin avulla kiepauttaa renkaat yhteen.

Taittolukko
Taittolukko
U-lukko
U-lukko

”Pyörävarkauksilta suojaa parhaiten jämäkkä, paksusta metallista tehty U-lukko

 

Pyörän lukitseminen

Pyörä kannattaa kiinnittää irrallisella lukolla mahdollisimman ylhäältä rungosta ja niputtaa se yhteen kiinteän telineen, kuten vaikkapa kaiteen, pyörätelineen tai tolpan kanssa.

Kun parkkeeraat pyörääsi julkiselle paikalle kannattaa se mahdollisuuksien mukaan pysäköidä avoimelle paikalle, jossa liikkuu ihmisiä. Pitkäaikaissäilytyksessä esimerkiksi taloyhtiön varastossa pyörä tulee lukita asianmukaisesti kiinteään kohteeseen.

Ketjulukko GoByBike
Ketjulukko
U-lukko kiinnitettynä GoByBike
U-lukko kiinteään kohteeseen kiinnitettynä

GoByBiken varkausturvan ehtojen mukaisesti valitussa lukossa tulee olla ainakin kaksi avainta ja lukon tulee täyttää vähintään Sold Secure silver -luokitus. Muutamille lukoille on annettu erikseen vakuutusyhtiömme taholta määritelty turvataso. Lisää GoByBiken varkausturvan täyttävistä lukoista voit lukea täältä.

Turvallista pyöräilykautta!