NÄIN VALITSET POLKUPYÖRÄN

28.3.2022 | Matti Koivisto

Näin valitset polkupyörän osa 3. – GoByBiken opas työsuhdepyörän valintaan

Polkupyörissä on nykyisin suuria eroja ja etenkin nettikauppojen tai pyörävalmistajien nettisivuja selatessa sormi saattaa helposti mennä suuhun.

Me GoByBikella haluamme auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan pyörän ja kokosimme sitä varten lyhyen oppaan helpottamaan työsuhdepyörän valintaa. Tässä kolmannessa osassa esittelemme maastopyörän, XC-maastopyörän, trail- ja enduro-pyörän.

 

Oikeanlaisen pyörän valintaan vaikuttaa eniten sen käyttötarkoitus. 

Ennen pyörän valintaa sinun kannattaa pohtia näitä kysymyksiä:

  • Mihin tarkoitukseen pyörä tulee
  • Minkälaisia matkoja ajelet
  • Polkupyörä vai sähköpyörä
  • Budjetti
  • Suora vai käyrä tanko

Maastopyörä

Maastopyörä on nimensä mukaisesti tarkoitettu maastoajoon, joka on käsitteenä melko laaja. Se kattaa kaiken teiden ulkopuolella tapahtuvan pyöräilyn aina helpoista sileistä vaikeaan ja tekniseen maastoon sekä kovavauhtiseen rymistelyyn.

Tämän pyörätyypin eri pyörät poikkeavat toisistaan myös ulkonäöltään. Ehkä ensimmäinen asia, jonka maastopyöriä liikkeessä tai nettikaupassa katseleva huomaa on niiden jousitus, sillä maastopyöriä on saatavilla niin täysjäykkinä, etujousitettuina kuin täysjoustoinakin.

”Maastopyöriä on saatavilla niin täysjäykkinä, etujousitettuina kuin täysjoustoinakin

 

XC-maastopyörä

Maastopyöristä lähimpänä ns. tavallista polkupyörää on niin sanottu xc- eli cross country-maastopyörä. Kilpailuformaattina xc-pyöräily on hieman maastohiihdon tapainen kilpailu, jossa pyöräilijät kiertävät maastohiihtokilpailujen tapaan rataa, jossa on sekä nousuja, että laskuja.

Vaikka xc-pyöräilyssä on laskuja, on laji maastopyöräilyn alalajeista selvästi kestävyyspainotteisin. Tässäkin tapauksessa vertaus maastohiihtoon on osuva, sillä xc-kisat voitetaan kestävyydellä ja voimakestävyydellä, vaikka alamäkitaidoillakin on lajissa osansa.

Xc-pyöriä on sekä jäykkäperäisiä että täysjoustoja, ja molemmissa jouston määrä on muita maastopyörätyyppejä lyhyempi (100-120mm). Xc-pyörät on suunniteltu muita maastopyöriä tehokkaammiksi poljettaviksi, mikä tarkoittaa taas heikompia alamäkiominaisuuksia, joten kovin hurjista paikoista ei xc-pyörällä voi ajaa.

Maastopyörätyypeistä erityisesti jäykkäperäinen xc-pyörä sopii hyvin myös yleiskäyttöpyöräksi, sillä sileämmät ja kapeammat renkaat vaihtamalla se on varsin kevyt poljettava työmatkakäytössä, mutta maastorenkailla se etenee myös metsäpoluilla hyvin. Xc-pyörä onkin oiva valinta työmatka- ja yleispyöräksi, jos asut seudulla, missä kaikki tiet eivät ole kovin hyviä ja esimerkiksi lumisateet yleisiä, sillä xc-pyörä kilpailee gravel-pyörän kanssa monipuolisimman pyörän tittelistä.

XC maastopyörä
XC-maastopyörä © Canyon Bicycles GmbH - Kaikki oikeudet pidätetään

Trail

Seuraava maastopyörätyyppi on trail-pyörä, joka eroaa xc-pyörästä rennommalla ajoasennollaan, loivemmalla keulakulmallaan ja pidemmällä jousituksellaan. Trail-pyörien joustomatka on yleensä 120-140mm ja sen lisäksi ne ovat yleensä täysjoustoja, vaikka myös jäykkäperäisiä trail-pyöriä on parin viime vuoden aikana tullut yhä enemmän markkinoille.

Xc- ja trail-pyörien ero on myös suhtautumisessa pyöräilyyn, vaikka niitä voikin molempia käyttää saman tyylisten maastolenkkien ajamiseen. Kuitenkin xc-pyörään verrattuna trail-pyörä on selvästi rennompi ajettava ja ajamisessa korostuu hauskuus maksimaalisen suorituskyvyn sijaan. Trail-pyörä onkin oiva valinta yleismaastopyöräksi, sillä sellaisella ajaa mukavasti jopa bike parkien helpoimmat radat.

Trail
Trail. Käyttöoikeus kuvaan saatu Velo & Oxygen

All mountain ja enduro

All mountain- ja enduropyörät ovat tyypillisesti pitkäjoustoisia ja loivakulmaisia täysjoustopyöriä, vaikka myös jäykkäperäisiä pyöriä on jonkin verran markkinoilla. Pyöriä on muiden pyörien tapaan saatavilla niin luomuna kuin sähköavusteisenakin.

Näiden pyörien pitkä jousitus (140-180mm) ja loiva keulakulma tekevät niistä muita maastopyöriä raskaampia poljettavia, mutta samalla ne ne soveltuvat hyvin myös vauhdikkaaseen alamäkiajoon hyppyineen, droppeineen ja kivikko- sekä juurakkorymistelyineen. Kevyempään käyttöön suunniteltuihin maastopyöriin verrattuna näissä pyörissä on myös tehokkaammat jarrut, jotka kestävät kovaakin käyttöä.

Puhtaista hissiavusteiseen pyöräilyyn suunnitelluista alamäkipyöristä (DH) nämä pyörät eroavat taas paremmalla poljettavuudellaan. All mountain- ja enduropyörät ovatkin ehkä maastoajon suhteen trail-pyörien ohella monipuolisimpia maastopyöriä, sillä ne soveltuvat sekä maastolenkeille että hissipyöräilyyn bike parkeissa.

Yleispyöriksi tämän tyyppiset pyörät eivät sovellu parhaiten, vaikka niillä voi toki hoitaa asioinnit ja työmatkatkin.

Enduro
Enduro © Canyon Bicycles GmbH - Kaikki oikeudet pidätetään