NÄIN VALITSET POLKUPYÖRÄN

21.3.2022 I Matti Koivisto

Näin valitset polkupyörän – GoByBiken opas työsuhdepyörän valintaan osa 2.

Polkupyörissä on nykyisin suuria eroja ja etenkin nettikauppojen tai pyörävalmistajien nettisivuja selatessa sormi saattaa helposti mennä suuhun.

Me GoByBikella haluamme auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan pyörän ja kokosimme sitä varten lyhyen oppaan helpottamaan työsuhdepyörän valintaa. Tässä toisessa osassa esittelemme maantie-, cyclogross ja gravel-pyörät.

 

Oikeanlaisen pyörän valintaan vaikuttaa eniten sen käyttötarkoitus. 

Ennen pyörän valintaa sinun kannattaa pohtia näitä kysymyksiä:

  • Mihin tarkoitukseen pyörä tulee
  • Minkälaisia matkoja ajelet
  • Polkupyörä vai sähköpyörä
  • Budjetti
  • Suora vai käyrä tanko

Maantiepyörä

Maantiepyörä on nimensä mukaisesti tehty maantiellä ajamiseen. Parhaimmillaan sileä sileillä ja kapeilla renkailla varustettu maantiepyörä on nautinnollinen sekä kevyt poljettava, jolla jopa reilusti yli sadan kilometrin lenkit sujuvat kovakuntoiselta kuskilta vauhdikkaasti.

Monien muiden pyörien tapaan myös maantiepyöriä on monenlaisia. Kilpakäyttöön tarkoitetut pyörät on suunniteltu polkemistehokkuus edellä, jolloin mukavuudesta on tingitty. Tavallisen kuntoilijan ei siis kannata hankkia ensimmäiseksi maantiepyöräksi samanlaista kuin lajin kilpailuissa näkyy, vaikka kuinka tekisi mieli. Kuntoiluun suunniteltu endurance-tyyppinen maantiepyörä on mukavampi ajaa ja se on usein mukavampi myös kukkarolle.

Vaikka maantiepyöräily on monen mielestä hieno harrastus, ei maantiepyörä ole paras pyörätyyppi yleiskäyttöön. Ajoasento on taajamissa hankala ja tottumattoman kuskin selkä saattaa myös kipeytyä pidemmillä lenkeillä. Jos hankit maantiepyörän, tiedä mitä hankit.

Maantiepyörä
Maantiepyörä. Käyttöoikeus kuvaan saatu Bike Planetilta.

Cyclocross

Kilpailulajina cyclocross on eräänlainen maantie- ja maastopyöräilyn välimuoto, joka kehitettiin alun perin maantiepyöräilijöiden talvilajiksi Keski-Euroopassa. Vaikka cyclocross-pyörä muistuttaa käyrine tankoineen ja sporttisine ajoasentoineen maantiepyörää, on siinä myös eroja.

Toisin kuin maantiepyörä, on cyclocross-pyörä suunniteltu myös muilla alustoilla kuin asfaltilla ajettavaksi, mikä tekee siitä selväsi monikäyttöisemmän. Siitä johtuen cyclocross onkin pyörätyyppinä monen valinta yleiskäyttöön, koska sillä ajaa niin lenkit kuin työmatkatkin erilaisilla alustoilla aina sileästä asfaltista jopa helppoihin metsäpolkuihin asti.

Cyclocross
Cyclocross. Käyttöoikeus kuvaan saatu Velo & Oxygeniltä.

”Gravel-pyörää voisi luonnehtia cyclocross-pyörän rennommaksi ja monikäyttöisemmäksi sukulaiseksi.

 

Gravel-pyörä

Viime vuosina suosituksi tullut gravel- eli soratiepyörä on maantiepyörän ja maastopyörän välimuoto. Ajoasento on maantie- tai cyclocross-pyörää rennompi ja pystympi sekä keulakulma loivempi. Tyypillisesti gravel-pyörässä on maantiepyörää leveämmät ja järeämmät renkaat. Gravel-pyörää voisi luonnehtia cyclocross-pyörän rennommaksi ja monikäyttöisemmäksi sukulaiseksi.

Työmatkakäytön näkökulmasta gravel-pyörä on eräs parhaista vaihtoehdoista ja se on muutenkin hybridipyörän sekä jäykkäperäisen maastopyörän ohella yksi monikäyttöisimmistä pyörätyypeistä, joka onnistuvat niin työmatkojen lisäksi myös retket, lenkit ja jopa kevyt maastoajo.

Gravel
Gravel. Käyttöoikeus kuvaan saatu Bike Planetilta.