NÄIN VALITSET POLKUPYÖRÄN

14.3.2022

Näin valitset polkupyörän – GoByBiken opas työsuhdepyörän valintaan osa 1

Polkupyörissä on nykyisin suuria eroja ja etenkin nettikauppojen tai pyörävalmistajien nettisivuja selatessa sormi saattaa helposti mennä suuhun.

Me GoByBikella haluamme auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan pyörän ja kokosimme sitä varten lyhyen oppaan helpottamaan työsuhdepyörän valintaa. Ensimmäisessä osassa esittelemme hybridi-, city-, tavara- ja taittopyörät.

 

Oikeanlaisen pyörän valintaan vaikuttaa eniten sen käyttötarkoitus. 

Ennen pyörän valintaa sinun kannattaa pohtia näitä kysymyksiä:

  • Mihin tarkoitukseen pyörä tulee
  • Minkälaisia matkoja ajelet
  • Polkupyörä vai sähköpyörä
  • Budjetti
  • Suora vai käyrä tanko

Hybridipyörä

Hybridipyörät ovat maantie- ja maastopyörien välimuotoja, joissa on usein molempien piirteitä. Kahta eri pyörätyyppiä yhdistävät pyörät saattavat muistuttaa kumpaa tahansa pyörätyyppiä tai vaihtoehtoisesti sijoittua niiden puoliväliin.

Hybridipyörä onkin oiva kulkupeli joka paikan höylälle, joka ei tarvitse kaikkia maantie- tai maastopyörän ominaisuuksia, mutta haluaa nauttia osasta niitä. Esimerkiksi maantiepyörää muistuttava fitness-hybridi on vauhdikas lenkkipyörä, joka soveltuu maantiepyörää paremmin yleiskäyttöön. Maastopyörämainen hybridi taas kulkee hyvin huonoilla alustoilla ollen samalla maastopyörää monikäyttöisempi yleispyörä.

Hybridipyörä
Hybridipyörä. Käyttöoikeus kuvaan saatu Bike Planetilta.
Citypyörä
Citypyörä. Käyttöoikeus kuvaan saatu Bike Planetilta.

Citypyörä

Citypyörä on nimensä mukaisesti suunniteltu kaupunkikäyttöön ja lyhyille matkoille. Tyypillisesti citypyörän ajoasento on moniin muihin pyöriin verrattuna pysty ja vaihteiden lukumäärä melko pieni. Usein city-pyörät ovat myös akseliväliltään kohtalaisen lyhyitä. Tämä pyörätyyppi on oiva valinta esimerkiksi lyhyille työmatkoille ja yleiseen asiointiin. 

”Citypyörän ajoasento on moniin muihin pyöriin verrattuna pysty

 

Laatikko- ja tavarapyörä

Laatikko- ja tavarapyörät toimivat mainioina autonkorvikkeina lyhyitä matkoja kuljettaessa. Tavarapyörässä kulkevat kätevästi niin kauppakassit kuin perheen pienimmät ja lemmikit.  

Laatikkopyörissä pyörän etuosassa on kuljetuslaatikko. Laatikkopyöriä löytyy sekä kaksipyöräisenä, jolloin etuosassa on pitkulainen laatikko ja kolmipyöräisinä, joissa on neliskantisempi tilavampi laatikko. Laatikkopyörät ovat hivenen kankeampia liikkeissä ja etenkin jos ajatuksena on kuskata painavampia kantamuksia, kannattaa polkemista helpottamaan miettiä sähköavustusta. 

Tavarapyörät ovat monesti pitkäperäisiä. Peräosaan voi laittaa joko pitkän tarakan lasten kuljettamista varten tai laatikon helpottamaan tavaroiden kuskaamista. Tavarapyörät eivät leveyden puolesta juuri eroa tavallisesta pyörästä.

Laatikkopyörä
Laatikkopyörä. Kuvan käyttöoikeus saatu Pyörä asiantuntija.fi
Tavarapyörä
Tavarapyörä

”Tavarapyörässä kulkevat kätevästi niin kauppakassit kuin perheen pienimmät

Taittopyörä

Taittopyörä ovat näppärä kulkupeli etenkin kaupunkiympäristössä tai matkustaessa, jossa välimatkat ovat lyhyitä ja pyörän säilytykseen käytettävät tilat ovat pienempiä. Taittopyörällä on oiva peli kun tarvitsee yhdistää meno pyörän ja julkisten kulkuneuvojen kanssa.

Taittopyörää harkitessa kannattaa miettiä omaa ajotarvetta. Pienirunkoiset pyörät menevät pieneen nippuun, mutta ajettavuus ei ole yhtä mukava kuin isompirunkoisilla pyörillä, jotka vievät luonnollisesti enemmän tilaa.

Taittopyörä
Taittopyörä. Kuvan käyttöoikeus saatu Pyörä asiantuntija.fi