KUINKA VALITA PYÖRÄN VALOT


Riikka Kojo | 15.12.2021

Kuinka valita pyörän valot?

Tee itsesi näkyväksi heijastimilla ja valoilla. Siinä pimeän kauden pyöräilijöiden peruspilarit liikenteessä liikkumiseen, jolla lisäät niin omaa kuin muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

Mikäli pyörässäsi ei ole valmiiksi kiinteitä ajovaloja, on parasta suunnata kaupoille tekemään valohankintoja. Ajoneuvolain mukaan pyörän pakollisiin varusteisiin kuuluu etu- ja takavalo sekä heijastimet edessä, takana ja sivuilla.

Lain mukaan pyörän etuvalon on oltava valkoinen tai vaaleankeltainen ja takavalon punainen. Halutessaan valot voi kiinnittää myös pyöräilijään ja käyttää apuna vaikkapa otsalamppua.

Sopivia pyörän valoja tuumaillessa kannattaa miettiä minkälaisia reittejä pääsääntöisesti ajelet hämärän aikaan. Kulkevatko matkasi pitkälti valaistuilla teillä vai kenties valaisemattomia polkuja pitkin? Se kuinka paljon ajat talvikaudella vaikuttaa siihen minkälaista virtalähdettä kannattaa harkita. Huomionarvoinen seikka pyöränvaloa valitessa on myös se, että valon saa kiinnitettyä ja irroitettua helposti tangosta tai kypärästä.

Kuinka valita pyoran valot

Lain mukaan pyörän etuvalon on oltava valkoinen tai vaaleankeltainen ja takavalon punainen

Näytkö sinä - näkyykö reitti?

Pääosin valaistuja reittejä ajelevalle riittää, että teet itsesi näkyväksi. Tämän asian ajavat hyvin pienet pyörään kiinnitettävät huomiovalot.

Valaisemattomilla reiteillä tulee kiinnittää enemmän huomiota valon kirkkauteen ja laittaa hankintalistalle valaiseva valo,  jonka avulla ympäristö näkyy paremmin. Tällöin lamppupaketeista kannattaa tutkailla valojen kirkkausarvoa eli lumenia. 50 lumenia riittää näkyvyyden takaamiseksi kaupunkiajossa. Hämärimmillä maanteillä näkyvyyttä kannattaa nostaa 100-400 paikkeille. 1000 lumenin valolla pärjää jo mainiosti maastoajossa. Viitteeksi annettakoon, että 40W hehkulampun valoteho vastaa noin 350 lumenia. 


Pyörän valo kannattaa suunnata hieman alaviistoon, ettei se häikäise muita tiellä kulkijoita ja näin myös ajettava reitti näkyy selvemmin. Mikäli pimeillä keleillä mielii maastoajoon, kannattaa pyörään kiinnitettävän valon lisäksi käyttää apuna kypärään kiinnitettävää lisävaloa parantamaan maaston näkyvyyttä. 

40W hehkulampun valoteho vastaa noin 350 lumenia

Akku- vai paristokäyttöiset pyörän valot?

Valon virtalähdettä miettiessä kannattaa jälleen pohtia kuinka paljon pyöräilee pimeän aikaan.

Kaupunkiajossa, jossa tarvittava valoteho on pienempi, ovat paristokäyttöiset valot näppärä valinta.


Sen sijaan jos pyörällä liikutaan päivittäin ja etenkin jos sillä poljetaan valaisemattomia reittejä pitkin, jossa valolta vaaditaan enemmän tehoa, kannattaa ehdottomasti suosia akkukäyttöistä pyörän valoa paristokäyttöisen sijaan.


Akkukäyttöistä valoa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota kuinka pitkä latausaika valossa on sekä siihen että valon kirkkautta saa säädettyä. Akunkeston kanssa kannattaakin ajaessa kikkailla – valaistuilla teillä käyttää valon himmeämpää ominaisuutta ja valaisemattomilla reiteillä kirkkaampaa. Näin akkua ei tarvitse latailla niin tiuhaan. Akkukäyttöisten valojen akku heikkenee iän myötä ja myös pakkaskelit kuluttavat sitä. Lamppu kannattaakin säilyttää lämpimissä sisätiloissa silloin kun se ei ole käytössä.


Näkyvää talviajoa!

Kuinka valita pyoran valot