PYÖRÄKAUPPA VANHASSA TALLISSA


Riikka Kojo | 27.10.2021

Pyöräkauppiaan viisi vinkkiä työsuhdepyörän valintaan

Hiekka narskuu kenkien alla kävellessä lehmusten reunustamalla kujalla Rakuunamäellä, Lappeenrannan historiallisella kasarmialueella. Kauniista punatiilisestä rakennuksesta löytyy Joni Niemen luotsaama Pyöräliike Varustamo.

Niemi on toiminut Varustamon pyöräkauppiaana kuusi vuotta. Viimeiset puolitoista vuotta kauppa on sijainnut rakennuksessa, joka oli aikoinaan hevostalli ja jossa on sittemmin toiminut Puolustusvoimien varustevarasto.

Tyylikkäässä tilassa aistii historian havinan, ihan siitäkin huolimatta, että punaista tiiliseinää vasten on aseteltu toinen toistaan pontevampia menopelejä.

 

Varustamo myy pääasiassa jenkkimerkki Specializedia ja onkin yksi Suomen kolmesta Specialized brand storesta. 

Pyöräliike Varustamo

Viisi vinkkiä valintaan

Varustamon kauppias Joni Niemi listasi GoByBiken pyynnöstä tärkeimmät seikat, jotka kannattaa huomioida työsuhdepyörää hankittaessa:

  • Pyörän käyttö
  • Sähköllä vai ilman
  • Budjetti
  • Oikea koko
  • Ominaisuudet

Toisin sanoen työsuhdepyörää hankkiessa on hyvä miettiä minkälaiseen käyttöön pyörää tarvitaan – onko työmatkasi muutaman kilometrin vai kenties 25 kilometriä? Kuinka paljon ajoa tulee viikko- tai kuukausitasolla? Tämä rajaa paljon sitä riittääkö peruskaupunkipyörä vai onko hiilikuituinen kiituri parempi matkapeli.

 

Onko mielessä sähköavusteinen pyörä vai polkijan omilla hevosvoimilla kulkeva pyörä?

 

Paljonko olet halukas laittamaan rahaa pyörähankintaan eli mikä on budjettisi?

 

Pyörän oikea koko on tietysti ajettavuuden a ja o.

 

Pyörältä vaadittaviin ominaisuuksiin vaikuttaa ratkaisevasti sen käyttöympäristö. Ajetaanko pyörällä pääsääntöisesti asfalttiteitä kaupungissa vai kenties hiekkateillä maaseudulla? Eli tarvitaanko pyörään esimerkiksi paremmin hiekkateille soveltuvia leveitä renkaita? 

Onko työmatkasi muutaman kilometrin vai kenties 25 kilometriä?

Uusia asiakkaita Tekniikan Maailman testien perusteella

Alkuvuodesta 2021 alkunut työsuhdepyöräetu on Niemen mielestä madaltanut kynnystä hankkia pyörä – mitä ainakin sähköpyöriin ja vähän kalliimpiin malleihin tulee. Hän uskoo työsuhdepyörien menekin jatkavan nousuaan, mikäli etuisuus säilyy samankaltaisena.

Kehittyneet sähköpyörät ovat muutenkin tuoneet kauppaan lisää uusia asiakkaita. ”Toisinaan tänne on paukannut sisään asiakkaita Tekniikan Maailman testien perusteella”, tarinoi Niemi.

Varustamosta pyöriä menee niin lähiseutujen fillaristeille kuin Matkahuollon kuljettamana ympäri Suomen. Suosituimpia malleja ovat olleet peruskaupunkipyörät, jäykkäperäiset maasturit ja gravelit. ”Gravel is new black”, tokaisee Niemi.

 

Pyöräliike Varustamon erikoisuutena on bike fitting eli pyörän säätäminen asiakkaan tarpeiden mukaan. Tämä tehdään yhteistyössä fysioterapeutin kanssa, joka mitoittaa ja säätää pyörän ajajan koon, liikeratojen ja etäisyyksien mukaan. Erityisen suosittua tämä on ollut kilpapyöräilijöiden keskuudessa.

 

Myymälän perälle on aseteltu myös kauppiaan oma pyörä – viime kesänä Swiss Epic -kisassa kilpapelinä ollut sinisävyinen maastopyörä. ”Olihan miulla tässä vielä graveli ja kilpapyöräkin omina pyörinä, mutta asiakkaat ostivat ne pois”. Loppuvuodesta pyöräkauppias keskittyykin pyöräseikkailujen sijaan enemmän metsästykseen ja luonnossa liikkumiseen.

Joni Niemi

” Gravel is new black

S-Works Varustamo

Pyöräliike Varustamo

Kotipaikka: Lappeenranta

Työntekijöitä: 4

Myytävät merkit: Specialized ja 3T